Karaciğer Yağlanması Nedir?
Karaciğer vücuda lazım olan protein ve besini sentezler. Zararlı maddeleri vücuttan atar. İlaçların parçalanarak metabolizma edilmesi ve zararlarının atılması gibi birçok önemli işlevleri vardır. Karaciğer yağlanması ise sağlığımız açısından oldukça zararlıdır. Maalesef günümüzde en çok rastlanan rahatsızlık da karaciğer yağlanmasıdır. Karaciğer yağlanması demek insan dokusunda oluşan yağ kitlesinin karaciğer dokusu içerisinde de yer almasıdır. Karaciğer yağlanması en çok obezite grubunda olan kişilerde ve diyabet rahatsızlığı olan kişilerde görülmektedir. Bunların yanında sağlıksız beslenen kişilerde, çok sık kilo alıp veren kişilerde, alkol kullananlarda ve genetiğe bağlı olarak da görülebilmektedir. Karaciğer yağlanmasında hücrenin yapısı bozulur enzimler yükselir ve ileriye yönelik karaciğer yetmezliği ve siroza kadar ciddi hastalıklara yol açabilir. Onu için öncesinden önlemler alınmalıdır. Öncelikle sebebe yönelik tedavi uygulanmalıdır. Hastanın genel sağlık durumuna göre beslenme programı hazırlanmalıdır. Kilo problemi olan kişilerin sağlıklı olarak kilo vermeleri karaciğerin rahatlamasına neden olacaktır.
Karaciğer yağlanmasını önlemek için öncelikle şunlara dikkat etmeliyiz. Mümkün olduğu kadar organik besinleri tercih etmek, katı yağlardan, bisküvi çikolata ve kek gibi ürünlerden, işlenmiş besinlerden, şekerli gıdalardan, fastfood ve kızartmalardan uzak durmak gerekir. Un, şeker ve tuzu azaltmak mevsimine göre meyve ve sebze tüketmek en doğru seçimdir. Vücudun ideal kilosunu korumak ve düzenli olarak spor yapmak yemeklerde bol yeşillik tüketmek karaciğer yağlanmasını engelleyen nedenlerdendir.
Karaciğer vücuda lazım olan protein ve besini sentezler. Zararlı maddeleri vücuttan atar. İlaçların parçalanarak metabolizma edilmesi ve zararlarının atılması gibi birçok önemli işlevleri vardır. Karaciğer yağlanması ise sağlığımız açısından oldukça zararlıdır. Maalesef günümüzde en çok rastlanan rahatsızlık da karaciğer yağlanmasıdır. Karaciğer yağlanması demek insan dokusunda oluşan yağ kitlesinin karaciğer dokusu içerisinde de yer almasıdır. Karaciğer yağlanması en çok obezite grubunda olan kişilerde ve diyabet rahatsızlığı olan kişilerde görülmektedir. Bunların yanında sağlıksız beslenen kişilerde, çok sık kilo alıp veren kişilerde, alkol kullananlarda ve genetiğe bağlı olarak da görülebilmektedir. Karaciğer yağlanmasında hücrenin yapısı bozulur enzimler yükselir ve ileriye yönelik karaciğer yetmezliği ve siroza kadar ciddi hastalıklara yol açabilir. Onu için öncesinden önlemler alınmalıdır. Öncelikle sebebe yönelik tedavi uygulanmalıdır. Hastanın genel sağlık durumuna göre beslenme programı hazırlanmalıdır. Kilo problemi olan kişilerin sağlıklı olarak kilo vermeleri karaciğerin rahatlamasına neden olacaktır.
Karaciğer yağlanmasını önlemek için öncelikle şunlara dikkat etmeliyiz. Mümkün olduğu kadar organik besinleri tercih etmek, katı yağlardan, bisküvi çikolata ve kek gibi ürünlerden, işlenmiş besinlerden, şekerli gıdalardan, fastfood ve kızartmalardan uzak durmak gerekir. Un, şeker ve tuzu azaltmak mevsimine göre meyve ve sebze tüketmek en doğru seçimdir. Vücudun ideal kilosunu korumak ve düzenli olarak spor yapmak yemeklerde bol yeşillik tüketmek karaciğer yağlanmasını engelleyen nedenlerdendir.