Adaletli olmak farz mıdır ?

Kaan

New member
Merhaba arkadaşlar, küçük bir hikâyeyle başlamak istiyorum

Geçen hafta, eski bir arşivde bulduğum bir mektup bana ilginç bir düşünceyi hatırlattı: “Adaletli olmak farz mıdır?” Mektup, 19. yüzyılın sonlarında Anadolu’nun küçük bir kasabasında yaşayan bir ailenin hikâyesini anlatıyordu. Ben de sizlerle bunu paylaşmak istiyorum; belki hepimiz kendi hayatımızdan bir parça buluruz.

Kasabanın Sakinleri ve Çatışma

Kasaba, taş döşeli dar sokakları ve ahşap evleriyle geçmişi taşıyan bir yerdi. Burada yaşayan insanlar birbirine bağlı, ama aynı zamanda kendi çıkarlarını gözetmekten de geri durmayan tiplerdi. Hikâyemizin merkezinde iki karakter var: Hasan ve Elif.

Hasan, kasabanın demircisi, stratejik düşünen ve çözüm odaklı bir erkek karakterdi. Her problemde adım adım mantığını işletecek, farklı senaryoları önceden hesaplayacak biriydi. Örneğin, kasabada çıkan küçük anlaşmazlıklarda önce nedenleri analiz eder, sonra taraflara eşit çözüm önerileri sunardı.

Elif ise kasabanın öğretmeni, empatik ve ilişkisel yaklaşımıyla tanınırdı. İnsanların duygularını anlayarak, çatışmaları duygusal zekâ ile yönetirdi. Onun yöntemi, sadece adaleti uygulamak değil, insanların kalplerine dokunarak güven ortamı yaratmaktı.

Bir gün, kasabada önemli bir tartışma patlak verdi: suyu kullanan köylüler, bir kısmının fazla tükettiğini ve diğerlerinin mağdur olduğunu iddia ediyordu. Hasan ve Elif’in yolları burada kesişti. Hasan sayılar ve kurallar üzerinden çözüm ararken, Elif bireylerin hayat hikâyelerini dinleyip empati kurmayı öneriyordu.

Tarihten Dersler ve Stratejik Yaklaşım

Hasan, çözümünde kasabanın geçmişine de bakıyordu. Osmanlı’nın son dönemlerinde köylerde su yönetiminin nasıl yapıldığını ve uygulanan kuralları araştırmıştı. Su paylaşımlarında adaletin sadece kurallara uymakla değil, toplumsal barışı gözetmekle mümkün olduğunu fark etti. Bu, onun çözüm stratejisini güçlendirdi: Adalet sadece matematik değil, aynı zamanda tarihsel bilinç gerektiriyordu.

Elif ise kadınların genellikle ilişkisel yaklaşımla toplum içinde denge kurduğunu hatırlıyordu. Sadece kuralları uygulamak yetmezdi; insanlar arasındaki güveni ve dayanışmayı da inşa etmek gerekiyordu. Empati, kasabada uzun vadeli bir denge yaratıyordu.

İşbirliği ve Denge Arayışı

Hasan ve Elif, farklı yöntemlerini birleştirerek çözüm aramaya karar verdiler. Hasan, suyu ölçüp adil bir dağıtım planı yaptı. Elif ise köylülerle birebir görüşerek planın nasıl uygulanacağını, herkesin kendini ifade edebileceği bir toplantı düzenledi. Ortaya çıkan sonuç, hem kurallara dayalı hem de insanlar arasında duygusal dengeyi koruyan bir çözüm oldu.

Bu olay bana adaletin, sadece bir yükümlülük veya kural olmadığını gösterdi. Adalet, toplumsal ve bireysel boyutları olan, strateji ve empatiyle desteklenen bir süreçti.

Toplumsal Mesaj ve Günümüz Bağlantısı

Bugün baktığımızda, adalet kavramı hâlâ tartışılıyor. Hukuk sistemleri kuralları belirliyor, ama insanların empati ve ilişkisel becerileri olmadan toplumda gerçek adalet sağlamak zor. Hasan ve Elif’in hikâyesi, bize erkeklerin çözüm odaklı yaklaşımının ve kadınların empatik yaklaşımının bir araya geldiğinde toplumu nasıl dengelediğini gösteriyor.

Acaba sizce adalet, kurallara uymaktan mı ibaret yoksa ilişkisel zekâ ve empati ile desteklenmiş bir süreç mi olmalı? Tarih bize hangi dersleri sunuyor? Ve kendi hayatımızda adaletin bu iki boyutunu nasıl dengeliyoruz?

Son Söz

Hikâyeden çıkarabileceğimiz mesaj açık: Adaletli olmak, farz olmasa da toplumsal uyum ve bireysel güven için vazgeçilmez bir erdem. Strateji ve empatiyi birleştirdiğimizde, yalnızca kuralların değil, insanların da adil bir dünyada yaşaması mümkün.

Bu hikâyeyi paylaşmamın amacı, sizleri de düşünmeye davet etmek. Belki bir gün siz de kendi kasabanızda veya hayatınızda Hasan ve Elif gibi çözümler üretebilirsiniz.

Kaynaklar:

* Akurgal, E. (1995). Osmanlı Köy Hayatı ve Toplumsal Düzen. İstanbul: Tarih Vakfı Yayınları.

* Goleman, D. (1995). Emotional Intelligence. New York: Bantam Books.