Yadsıma nedir eğitim bilimleri ?

Berk

New member
Yadsıma Nedir? Eğitim Bilimlerinde Bir Kavramın Derinliklerine Yolculuk

Merhaba forumdaşlar! Bugün biraz farklı bir konuya dalmak istiyorum. Eğitim dünyasında önemli bir kavram olan yadsıma (ya da daha yaygın adıyla inkâr), eğitimi ve bireylerin öğrenme süreçlerini nasıl etkiliyor? Bu kavramı sizler için de merak edici bulduğum için paylaşmak istiyorum. Belki de hayatınızda, okuduğunuz ya da karşılaştığınız bir öğrencinin yadsıma davranışlarını fark etmişsinizdir. Hadi gelin, hep birlikte bu kavramı biraz daha derinlemesine inceleyelim ve eğitimdeki etkilerini daha iyi anlamaya çalışalım.

Yadsıma Nedir? Temel Kavramın Anlamı

Yadsıma, psikolojide ve eğitim bilimlerinde, kişinin duyduğu korku, suçluluk, kaygı veya zayıf hissetme gibi duygusal yüklerden kaçınmak için bir gerçeği reddetmesi veya görmezden gelmesi olarak tanımlanabilir. Yani, bir kişi ya da grup, onların duygusal dünyasını tehdit eden bir durumu kabullenmek yerine, bu durumu reddederek kendisini korumaya çalışır. Bu davranış, eğitimde genellikle öğrencilerin bir başarısızlıkla karşılaştığında ya da zor bir sınavla baş başa kaldıklarında kendilerini savunma mekanizması olarak ortaya çıkar.

Bir örnek üzerinden açıklayalım: Ahmet, matematikte çok düşük not almış bir öğrencidir. Bu durumu kabullenmek yerine öğretmenini suçlamaya başlar, “Sınav hileliydi, sorular çok zordu” diyerek başarısızlığını dış faktörlere bağlar. Bu, tam olarak bir yadsıma davranışıdır. Ahmet, kendi yetersizliklerini kabul etmek yerine, durumu reddederek bir rahatlama yolu bulur.

Erkeklerin Pratik ve Sonuç Odaklı Yaklaşımı: Yadsıma ve Strateji

Erkeklerin bu tür yadsıma davranışlarına genellikle daha pratik ve sonuç odaklı bir yaklaşım sergileyerek tepki verdikleri gözlemlenir. Çünkü, çoğu erkek eğitimde karşılaştıkları başarısızlıkları somut bir sonuç olarak algılar ve hemen çözüm yolları arar. Ahmet’in örneğinde olduğu gibi, başarısızlık karşısında hemen çözüm üretmeye çalışır, ancak bu çözüm bazen durumu reddetmekle sınırlı kalır. Erkeklerin pratik bakış açısı, onları yadsımanın daha "çabuk ve geçici" bir çözüm olduğu noktalara sürükleyebilir.

Ahmet’in sınıf arkadaşlarından Cem, matematikte bir düşüş yaşamıştır ama farklı bir yol izler. Cem, başarısızlığı içselleştirip analiz etmeye başlar: "Daha iyi nasıl çalışırım? Nerelerde eksikliklerim var?" Cem, bu başarısızlık durumunu "öğrenme fırsatı" olarak görürken, Ahmet hala suçu dışarıda bir şeye atmaktadır. Erkeklerin yadsımaya tepkisi, genellikle “hayal kırıklığından kaçmak” ve sonucu daha hızlı bir şekilde çözme isteğinden kaynaklanır.

Kadınların Duygusal ve Topluluk Odaklı Yaklaşımı: Yadsıma ve Empati

Kadınlar ise yadsıma konusunda genellikle daha empatik ve topluluk odaklı bir yaklaşım sergileyebilirler. Yadsımanın, yalnızca bir bireyin kendi duygusal koruması olmadığını, aynı zamanda grup ya da topluluk bağlamında nasıl etkiler yarattığını da gözlemleyebiliriz. Örneğin, bir öğrenci grup çalışmasında başarısız olduğunda, kadınlar daha çok duygusal destek arayabilir ve bu durumu kabullenmek yerine, "Herkesin katkısının olmadığı bir durumda nasıl başarılı olabilirim?" gibi bir soruya odaklanabilirler. Yani, başarısızlıkları yalnızca kendi üzerinde değil, grup dinamiğinde de sorgulama eğilimindedirler.

Bunun yanında, kadınların yadsıma davranışları daha çok toplumsal ve ilişkisel bir çözüm arayışına yönelir. Bir öğretmen, başarısızlıkla yüzleşmek yerine, öğrencilerine hep bir "destek" verir; bununla birlikte "biz" duygusu, başarısızlıkların geçici olduğuna dair bir rahatlık yaratır. Örneğin, bir öğretmen öğrencisine şöyle diyebilir: "Hadi, biraz daha birlikte çalışalım, ben senin yanında olacağım." Bu yaklaşım, topluluk bağlarını güçlendiren ve yadsımanın etkisini azaltan bir strateji olabilir.

Yadsıma ve Eğitimdeki Etkileri: Gerçek Hayattan Örnekler

Yadsımanın eğitimdeki etkilerini görmek için gerçek dünyadan birkaç örnek daha inceleyelim. Herkesin bildiği gibi, okulda başarı ve başarısızlık birbirine çok bağlıdır ve bu, yadsıma davranışlarını şekillendiren temel bir faktördür. Mesela, Zeynep, çok başarılı bir öğrenci olmasına rağmen, ilk kez düşük bir not aldığında büyük bir yadsıma yaşar. Zeynep, bu durumu çok büyük bir utanç kaynağı olarak görür ve ailesine durumu açıklamakta zorlanır. Ailesinin tepkisi, ona bir çözüm önerisi sunmaktansa, "Bu notu unut, önemli değil" gibi rahatlatıcı bir yaklaşımda bulunur. Ancak bu tür rahatlatıcı yaklaşımlar, Zeynep’in problemin gerçek nedenlerine inmeyi engeller ve sadece anlık bir rahatlama sağlar.

Öte yandan, Yasin isimli bir öğrenci de aynı şekilde bir başarısızlık yaşar ancak ailesi ona yaklaşımında daha yapıcı olur. "Bu notu neden aldığını biliyor musun?" sorusuyla ona daha derin bir farkındalık yaratır. Yasin, başarısızlıkla ilgili dürüst bir iç muhasebe yaparak, bir daha aynı hatayı yapmamak adına güçlü bir strateji geliştirir.

Sizce Yadsıma, Eğitimde Nasıl Ele Alınmalı?

Yadsıma, hem öğrenciler hem de öğretmenler için önemli bir psikolojik engel olabilir. Peki, sizce eğitimde yadsımanın etkisiyle nasıl başa çıkılmalı? Yadsıma davranışları, öğrencilerin gelişimini engelleyen bir engel mi, yoksa bir geçici başa çıkma yolu mu?

Hepinizin farklı deneyimlerini merak ediyorum! Yadsıma konusundaki düşüncelerinizi, okul hayatınızdaki örneklerle paylaşırsanız çok sevinirim. Yadsımanın eğitimde nasıl şekillendiğini birlikte tartışalım!