Londra Moda Haftası: Couture'den Çikolataya, Şapkalar Modayı Yaratıcılık ve Duyusal Deneyimlerle Tanımladı | Moda trendleri

ilayda

Member
Londra'nın merkezindeki bir tilineride, büyülenmiş konuklar Cuma günü çikolata ve bir tartaroma ile çağrılan çeşitli şekil ve boyutlar denediler. Efsanevi İngiliz şapka üreticisi Stephen Jones, Londra Moda Haftası'nda Saten, Tartan, Crepe ve hatta camdan şapkalarla sonbahar Kış 2025 sunumunun duyularını araştırdı.

İngiliz karışık okuma Stephen Jones (C), 21 Şubat 2025 (AFP) Londra'daki Londra Moda Haftası sırasında Covent Bahçe Dükkanında Sonbahar Kış Koleksiyonu 2025-2026'yı sunduğunda bir ziyaretçiyle konuşuyor. (AFP)

Dior için şapka tasarlayan Jones, Covent Garden'daki stüdyosunda AFP'ye “İnsanların şapkalarla nasıl bağlandığını düşündüm ve bu yüzden görmek ve tatmak ve dokunmakla ilgili” dedi. Yaylar hassas bir büyüleyici üzerinde yüzdü, buzlu inciler başka bir kafa bandından sarktı ve Jones, beyaz boruları olan siyah saten düz kapağı “sigortalı” ve “eğlenceli” olarak tanımladı.

Jones, “Moda nedir? Moda bir üniforma mı? Moda kendini ifade ediyor mu? Moda eğlenceli olabilir mi? Bu koleksiyon neden yaratıldı,” dedi Jones. Arka planda, bir konuk yüksek bir yaprakları olan bir şapka denedi ve haykırdı: “Şapkamı çıkardığımda çok garip, çıplak hissediyorum.”

Cazibe merkezi, Jones'un Paris Jana Lai'deki hastayla işbirliği içinde ürettiği tacında ısırık büyüklüğünde bir delikli çikolatadan yapılmış Willy Wonka benzeri bir üst şapkaydı. Jones'un “onu doğum günü partisine taşımak isteyen bir bayan” nın şapka emri vardı ve tatlandırıcı kafa örtüsünün “herkes” tarafından giyilebileceğini söyledi. “Bir yerde çok sıcak değil,” diye düşündü.

“Hayatı kutla”

Jones'un şapkaları, Prenses Diana'dan Dior Demiryolları'nı azaltan son derece yükselen headgear'a kadar ünlülerin ve tasarımcıların taç bir onur olarak hizmet etti. Çalışmaları şu anda Paris'in Palais Galliera'sında “Stephen Jones, Chapeaux d'Ee” adlı retrospektifte görülebilir ve bu da kariyerini uzatan yaklaşık 170 şapka bir araya getirir.

67 yaşındaki Jones, “hiçbir yerin ortasında Liverpool yakınlarında doğdu”. Londra ve Paris arasında zamanını paylaşan Jones, “Benim için Paris her zaman çok heyecan verici bir yerdi.” Dedi. “Paris her zaman işimi etkiledi,” diye ekledi, kafasına dengelenen yaygın bir kahverengi sepet şapkası. Jones ilk şapkasını bir tahıl kutusundan Londons Central Saint Martins'de bir öğrenci olarak yarattı ve kız kardeşinin bluzundan düştü.

Bu ruh hali ve yenilik duygusu asla ortadan kalkmadı. “Diğer her şey çok ciddi olabilir, ancak moda ve şapkalar hayatı kutlamakla ilgili olmalı” dedi. “Özellikle şu anda.” Milinery Guru için, küresel siyasi belirsizlik döneminde moda haftasına katılmak “garip” idi. “Ama tam olarak moda yapan şey bu. En azından sabahları nasıl giyindiğinizi kontrol edebilirsiniz.”

Jones, Vivienne Westwood ve Jean Paul Gaultier'den tasarımcılarla Maison Margiela ve Comme des Garcons'a çalışırken, Rihanna'yı popüler bir şekilde şekillendiriyorlar çünkü bir şeyin tılsımı gibi.

“İnsanlar ceket, terzilik ve ayakkabılar giyiyor … ama bireyselliklerini göstermek için bir şapka bunu yapmanın çok iyi bir yolu olabilir.” Jones, moda kabinlerinin bir listesini kaplasa da, hala İngiliz Kraliçesi Camilla için bir şapka söylemedi. Jones, “Kraliçe henüz şapkalarımı takmadı. Belki bir gün (senin için) şapka yapacağım.” Dedi. 45 yıllık koleksiyon sunduktan sonra, fikirleri şapkasından çıkarmaya mı devam ediyor? “Sanırım bu benim karakterim. Hayatımı yaşıyorum ve şapkaya koyuyorum.”