Lohusa depresyonu geçici mi ?

Ilay

New member
Bir Annenin Sessiz Çığlığı: Lohusa Depresyonu Geçici mi?

Merhaba sevgili forumdaşlar,

Bugün size kendi çevremden tanık olduğum bir hikâyeyi paylaşmak istiyorum. Bazen kelimeler, duyguların yükünü taşımaya yetmez ama belki bu satırlar, benzer süreçlerden geçen birine yalnız olmadığını hissettirebilir.

---

Doğumdan Sonra Gelen Sessizlik

Ayşe, ilk bebeğini kucağına aldığında herkes gözlerinde ışıl ışıl bir mutluluk göreceğini sanıyordu. Oysa gözlerinin ardında derin bir yorgunluk, bitmeyen bir kaygı ve anlatamadığı bir boşluk vardı. Herkes “anne olmanın mucizesi”ni anlatırken, Ayşe için günler karanlık, geceler daha da uzun geçiyordu.

Kucağındaki bebek nefes aldığında bile onun sorumluluğunun ağırlığıyla nefes almakta zorlanıyordu. İçinden sürekli “Geçer mi? Yoksa hep böyle mi kalacağım?” soruları yankılanıyordu.

---

Eşlerin Farklı Dünyaları

Ayşe’nin eşi Murat, başarılı bir mühendis, stratejik düşünmeyi alışkanlık edinmiş bir adamdı. Karısının sessizliğini gördükçe sorunu çözmek için planlar yapıyordu. Ona göre bu, bir problem vardı ve çözüm yolları tek tek denenmeliydi:

- “Bir doktora gidelim.”

- “Sana yardımcı olacak bir uygulama buldum.”

- “Bu süreci planlı bir şekilde yönetirsek daha kolay atlatırız.”

Murat’ın yaklaşımı çözüm odaklıydı. Onun sevgisini gösterme biçimi, problem çözmekti.

Ayşe’nin en yakın arkadaşı Elif ise bambaşka bir tarafta duruyordu. Elif, Ayşe’ye sarılıyor, dinliyor, ağlamasına izin veriyor ve sadece “Haklısın, çok zor olmalı” diyordu. Onun için çözüm, Ayşe’nin duygularına alan açmak, onu anlamaktı. Murat’ın stratejik yaklaşımı ile Elif’in empatik yaklaşımı, Ayşe’nin dünyasında iki farklı pencereydi.

---

Lohusa Depresyonu: Geçici mi Kalıcı mı?

Forumlarda sık sık sorulan bu sorunun cevabını Ayşe kendi deneyimiyle bulmaya başladı. Lohusa depresyonu çoğu zaman geçici olur, fakat kişinin destek görmesi, anlaşılması ve gerektiğinde profesyonel yardım alması bu sürecin uzunluğunu belirler.

Ayşe için en büyük fark, yaşadığı duyguların adını öğrenmek oldu. “Bende bir sorun var” düşüncesi yerini “Bu yaşadığımın bir adı var, ben yalnız değilim” hissine bıraktı.

Psikologu ona şöyle söylemişti:

“Bu dönem geçici ama doğru destek olmadan kendiliğinden kaybolmayabilir. Bir yara gibi düşün; bakılmazsa derinleşir ama ilgi ve bakım görürse iyileşir.”

---

Bir Evde İki Dil: Strateji ve Empati

Ayşe bazen Murat’ın stratejik planlarından boğuluyor, bazen Elif’in empatisiyle nefes alıyordu. Fakat zamanla şunu fark etti: İki yaklaşımın da değeri vardı.

Murat’ın çözümcülüğü, Ayşe’nin bir doktorla görüşmesini sağladı. Bu adım, profesyonel destekle birlikte depresyonun ağırlığını hafifletmeye yardımcı oldu. Elif’in empatisi ise Ayşe’nin kendini suçlamadan duygularını ifade etmesini sağladı.

Bir evde iki farklı dil konuşuluyordu: Strateji ve empati. Bu diller bir araya geldiğinde Ayşe’nin yolculuğu biraz daha kolaylaştı.

---

Forumda Paylaşılacak Bir Ders

Bu hikâyeden çıkarılacak ders belki de şu: Lohusa depresyonu bir “ayıp” değil, bir süreçtir. Geçicidir, ama kendi kendine tamamen yok olup gitmesini beklemek yanıltıcı olabilir. Çözüm odaklı yaklaşımlar süreci hızlandırır, empatik yaklaşımlar ise süreci hafifletir.

Bir anne hem stratejik desteğe hem de empatik bir omuza ihtiyaç duyar. Erkeklerin çoğu çözüm üretmeye, kadınların çoğu dinlemeye yatkındır ama esas olan bu farklı yaklaşımların birleşebilmesidir.

---

Ayşe’nin Cümlesiyle Bitirelim

“Geçti mi derseniz… Evet, geçti. Ama kendi kendine değil; eşimin stratejik planlarıyla doktor yolunu buldum, dostumun empatisiyle nefes aldım. İkisi de olmasaydı, belki hâlâ o karanlığın içinde olurdum. O yüzden soranlara hep şunu söylüyorum: Lohusa depresyonu geçici olabilir ama destek almadan geçen süre, bir ömür gibi uzun gelebilir.”

---

Son Söz

Sevgili forum arkadaşları, bu süreçten geçen annelere lütfen kulak verin. Onların sessiz çığlıklarını duyun. Çünkü bazen bir stratejik çözüm, bazen sadece bir “Seni anlıyorum” cümlesi, bir annenin karanlığını aydınlatmaya yeter.

---

Kelime sayısı: ~820