İçimizden geçmek ne demek ?

Berk

New member
İçimizden Geçmek: Ne Demek, Ne Oluyor, Kim Geçiyor?

Arkadaşlar, şu “içimizden geçti” lafı var ya… Hani birinin yaptığı bir şey karşısında “Abi resmen içimizden geçti!” diyoruz. İşte bu ifade, Türkçe’de hem mecazi hem de hafif dramatik bir lezzete sahip. İlk duyduğumda gerçekten birinin içimden koşarak geçtiğini hayal etmiştim, çocuk aklı işte… Sonra anladım ki bu daha çok, birinin zekâsı, stratejisi ya da hamlesi karşısında ezilip büzülmek demekmiş. Yani “paramparça olduk ama bunu güzel bir şekilde ifade edelim” versiyonu.

Kökeni ve Ruh Hali

“İçimizden geçmek” deyimi, bir maçta karşı takımın bizi sahadan silmesi, tartışmada karşımızdakinin argümanlarımızı un ufak etmesi ya da satrançta rakibin bizi daha 5. hamlede mat etmesi gibi durumlar için birebir. Ama bu sadece bir mağlubiyet anlatımı değil; işin içinde bir “nasıl yaptı yahu?” hayreti var. Yani karşımızdaki kişi sadece kazanmaz, kazanırken de bize bir gösteri sunar.

Bu ifadeyi kullanan biri genelde iki duyguyu aynı anda taşır: hayranlık ve hafif bir travma. Mesela bir arkadaşınız bir konuda öyle bir mantık yürütür ki, siz “ben niye hiç böyle düşünemedim?” dersiniz. İşte o an, “Abi içimizden geçti resmen” diye söylenirsiniz.

Erkek Versiyonu: Strateji Tahtasında Mağlubiyet

Erkekler için “içimizden geçmek” genelde stratejik bir darbe anlamına gelir. Hani FIFA oynarken rakip 7-0 öne geçtiğinde, ya da tavlada iki kere üst üste mars olduğunuzda yaşadığınız his gibi… Erkek beyni burada hemen çözüm moduna girer:

1. “Tamam, bunu nasıl telafi ederim?”

2. “B planım var mı?”

3. “Bir dahaki sefere nasıl intikam alırım?”

Erkekler bu tür mağlubiyetlerde duygusal analizi minimuma indirir, odak tamamen “stratejik onarım” üzerinedir. Mesela bir iş toplantısında, rakip firma sunumuyla herkesi büyülemişse, erkek ekip toplantıdan çıkar çıkmaz “Tamam beyler, biz de şunu, şunu yaparız” diye plan yapar. İçinden geçilmişizdir ama bunu kabul etmek yerine “Daha bitmedi” moduna girerler.

Kadın Versiyonu: Empati ve İlişki Odaklı Yaklaşım

Kadınlar için “içimizden geçmek” ise, çoğu zaman olayın insani boyutuyla ilgilidir. Yani yenilmiş olsalar bile önce “Acaba biz nerede hata yaptık?” diye sorarlar. Empati radarları devrededir.

Mesela bir tartışmada karşı taraf öyle bir cümle kurar ki, hem mantıklı hem duygusal hem de sizi tamamen silip süpürür. Kadın beyni burada şöyle çalışır:

1. “Bu kişi bunu neden söyledi?”

2. “Ben bunu hak ettim mi?”

3. “İlişkiyi toparlamak için ne yapabilirim?”

Burada strateji ikinci plandadır, çünkü önce bağ onarılır. Yani erkek hemen yeni plan yaparken, kadın önce duygusal zemini sağlamlaştırır. Bu yüzden de bazen, “içimizden geçilmek” kadınlar için daha uzun süre etkisini gösterir; çünkü olayı bir süre zihinde çevirirler.

İki Tarafın Ortak Noktası: Biraz Hayranlık, Biraz Sancı

İster erkek olun ister kadın, “içimizden geçildiğinde” hepimiz aslında azıcık hayran oluruz. Çünkü karşımızdaki kişi öyle bir hamle yapmıştır ki, içten içe “Helal olsun” dememek elde değildir. Ama işte o “helal olsun” cümlesi dudaktan dökülmez, yerine hafif gülümseyerek “Vallahi içimizden geçti” deriz.

Bu durum, insan ilişkilerinde çok sık yaşanır. Patronunuz, beklemediğiniz bir hamleyle bütçenizi onaylamaz. Arkadaşınız, sizin 2 haftadır düşündüğünüz espriyi anında patlatır. Ya da partneriniz, sizin 3 saat uğraşıp kurduğunuz cümleyi tek bir bakışla çürütür.

Mizahi Boyutu: Gönüllü Mağlubiyet

Bazı durumlarda ise “içimizden geçilmek” tamamen keyifli bir şeydir. Örneğin yemek masasında anneniz size çocukluk anılarınızı anlatırken öyle bir laf eder ki, hem gülmekten hem de geçmişin şefkatli tokadını yemekten başka çareniz kalmaz.

Ya da arkadaşlar arasında bir muhabbet döner, siz tam bir şey söyleyecekken biri sizi espriyle öyle bir ezer ki, herkes kahkaha atar. İşte bu “gönüllü mağlubiyet”tir. Kimse moralini bozmaz, tam tersine bu an, dostluğun bağlarını güçlendirir.

Nasıl Karşılık Vermeli?

* Erkekseniz: Durumu analiz edin, bir sonraki hamle için ders çıkarın. Ama hemen stratejiye atlamadan önce “Güzel oynadın” demeyi ihmal etmeyin.

* Kadınsanız: Önce hissi toparlayın, sonra olayı değerlendirip ders çıkarın. Ve evet, arada “Helal olsun” demek ruhu ferahlatır.

* Hepimiz için: Bazen de sadece gülüp geçmek gerekir. Çünkü hayat, kazanmak kadar zarif kaybetmeyi de bilmekten ibaret.

Sonuç: İçimizden Geçmek Bir Sanattır

Bu deyim, basit bir mağlubiyet anlatımı değil; içinde zekâya, yaratıcılığa ve hatta bazen sevgiye yer var. “İçimizden geçilmek” demek, birinin bize öyle bir hamle yapması ki, hem hayran kalıyoruz hem de hafifçe “yandık” hissi geliyor. Erkekler bunu stratejik bir oyun tahtası gibi görürken, kadınlar ilişki ve empati odaklı yorumlar. Ama sonuçta ikisi de aynı noktada buluşur: Bazen karşımızdakinin zekâsını takdir etmek, kaybetmekten daha değerli olabilir.

Ve belki de bu yüzden, “içimizden geçmek” tam olarak şu anlama gelir: “Sen kazandın, ben kaybettim, ama ikimiz de bu hikâyeden keyif aldık.”