Efsanevi moda tasarımcısı Rohit Bal final gösterisinden haftalar sonra öldü | Bilim Park

ilayda

Member
Ekim 2014'te, Quli Khan'ın Mehrauli'deki mezarı, usta tasarımcı Rohit Bal'ın rüya gibi, geniş bir sahne sunmasıyla aydınlandı. anarkalis tipik beyaz ve kirli beyaz elbiseleri, çizgili sarileri ile Kedia Bluzlar, kadife Bandhgalalar ve ipek Şervaniler. Müzisyen Shubha Mudgal, modeller 17. yüzyıldan kalma kompleksin rampasından aşağı inerken şarkı söyledi. Büyülüydü.

Moda tasarımcısı Rohit Bal, son koleksiyonu 'Kaaynaat: Evrende Bir Çiçek'i 14 Ekim'de Yeni Delhi'de FDCI x Lakme Moda Haftası'nda sundu. (ANI)

1 Kasım 2024'te Hint modası sihirbazını kaybetti. Kalp hastası olan Bal, son koleksiyonunu sunduktan birkaç hafta sonra Delhi'deki bir hastanede hayatını kaybetti. Kaaynaat: Evrende Bir Çiçek FDCI x Lakme Moda Haftası kapsamında. 63 yaşındaydı

Bal her zamanki gibi son selamını verirken rampada küçük bir hareket yaptı.

“Şok oldum. Son gösterisinde çok iyi bir ruh halindeydi. Geleceği sabırsızlıkla bekliyordu. Kreasyonlarının rampadan aşağı doğru yürüdüğünü görmek onu heyecanlandırdı” dedi Hindistan Moda Tasarımı Konseyi (FDCI) başkanı Sunil Sethi.

Srinagar'da doğan Bal, St. Stephen's College'dan mezun oldu, Delhi'de NIFT'e katıldı ve 1986'da kendi etiketini kurdu. Hint modasındaki ilk büyük ulusal ve uluslararası başarılardan biriydi. Bal, beyazları, altınları, kırık beyazları ve siyahları, lotus gibi cesur motifleri ve ipek ve kadife gibi çeşitli kaliteli kumaşları tercih etmesiyle biliniyordu. O, dikkate alınması gereken bir güçtü.

“Büyük, akıcı, buruşuk anarkalis'i tanıttı ve herkes onu takip etti. Trendi o başlattı. Yaptığı her şey vintage olarak kabul edilecek ve Bal'ın bir parçasına sahip olanlar bunu takdir edecek… Bu sanattır” dedi kıdemli tasarımcı Anju Modi.

Moda tasarımcısı Gaurav Gupta için Bal'ın dürüstlüğü ve sonsuz romantizmi ilham vericiydi. “Bal'in biseksüellikten bahsettiği bir dergiyi okuduğumda gençtim. Benim gibi genç bir eşcinsel çocuk için bu bana umut verdi. Ülkedeki ilk konserimde sahne arkasına geldi ve beni tebrik etti. Moda gibi son derece rekabetçi bir alanda bize yol gösterdi. Gösterilerimden birinin ardından bana bir şiir yazdı. Rohit Bal Hint modasıydı. O bir şiirdi,” dedi Gupta.

Bal'ın çalışmaları Pamela Anderson, Uma Thurman, Cindy Crawford ve Naomi Campbell gibi uluslararası ünlüler tarafından kullanıldı. Tasarımları abartılıydı; yemyeşil kadife etekler geleneğin izin verdiğinden biraz daha genişti, koyu renkli, ince işlemeli gelinlikler diğer tasarımcıların gösterdiğinden daha cesurdu, brokar kurtalar cesurca abartılıydı. Bu terimler Hindistan'da moda olmadan çok önce, cinsiyetleri değiştiren couture'u yarattı.

“Bir tasarımcı için en zor şey kendine özgü stili bulmaktır. Bal bunu ve nasıl geliştirdi? Bir oyunu izlediğinizde onun Rohit Bal olduğunu bilirsiniz. Erkek giyim tasarımcısı Suket Dhir, yaptığı işlerde olduğu gibi yetenek ve savurganlığın da simgesiydi” dedi.

Son Moda Haftasında da birkaç kuralı çiğnedi. Gösteriyi 1990'ların süpermodeli Sheetal Mallar açtı, aktris Ananya Panday şovu yaptı, modeller çağdaş hit yapımcılardan ziyade Kate Bush ve Madonna'yla birlikte gitti. Yirmi yılı aşkın süredir onunla çalışan stilist Anaita Shroff Adajania, “Bir efsane aramızdan ayrıldı” dedi. “Rohit Bal'ın zamansız ölümü beni derinden üzdü. O nadir bulunan bir dahiydi, yeteneği sınır tanımayan bir öngörü sahibiydi ve inanılmaz derecede sıcak ve sevgi dolu bir insandı.”

Basın onu Hint modasının en kötü çocuğu olarak nitelendirdi; yaratıcı olmaktan, çılgınca parti yapmaktan veya ticari bir akıma boyun eğmekten korkmayan bir adam. 2008'de, kanunların veya toplumun bu tür ilişkileri kabul etmesinden çok önce ortaya çıktı. Keşmir'deki memleketinin geleneksel el sanatlarına tasarımcı dokunuşu katmanın yeni yollarını bulurken bile intihalcileri mahkemeye verdi.

“Hint moda endüstrisinin öncülerinden Rohit Bal, Hint modasının kendi kimliğini aradığı bir dönemde bu işe dahil oldu. Ona karakteristik gösterişini ve umursamazlığını veren ilk birkaç kişi arasındaydı. Rohit Bal, bugünkü moda kelime haline gelmeden çok önce akışkan bir cinsiyetti. Erkek modellerine kalın anarkalis giydiren ve bize cinsiyetin sabit olmadığını ve akıcı hareketlerin erkeklerin kadınsı görüneceği anlamına gelmediğini gösteren oydu. Rohit Bal doğuştan modacıydı. Onun için malzeme açık bir alandı. Güzelliğin doğal olarak nerede yattığını ve nerede keşfedilebileceğini biliyordu; kişiye özel zanaat geleneklerini Keşmir mirasına özgü motiflerle birleştiriyordu. Dijital moda, kültür ve tasarım dergisi The Voice of Fashion'ın genel yayın yönetmeni Shefalee Vasudev, “Couture'u çok keyifliydi” dedi.

Bal, son derece başarılı ve popüler bir marka kurmanın yanı sıra, Pankaj & Nidhi'den Jenjum Gadi ve Pankaj Ahuja'dan Sahil Kochhar'a kadar kendi imza tarzlarını bulan birçok tasarımcıya öğretmenlik yaptı.

“Sektördeki en iyi patrondu. Çok nazik ve cesaret vericiydi. Bize yaratıcı özgürlüğümüzü verdi. Eğer yaratıcılığımızı ifade ediyorsa bir giysiyi üretmek için 100 metreye kadar kullanabiliriz. Kendisi ülkenin dört bir yanından zanaatkarlarla işbirliği yapan ilk tasarımcılardan biriydi… Bal öncüydü” dedi, 2007'den 2008'e kadar onunla çalışan Gadi.

Couturier JJ Vallaya, Gudda olarak anılan Bal ve Rohit Khosla ile ilk ticari defilesini hatırladı. “NIFT'ten yeni mezun olmuştum ve en çok ödül alan öğrencilerden biriydim. Ama ilk koleksiyonumu gösterdiğimde tek bir parça bile satılmamıştı. Öte yandan hem Gudda'nın hem de Rohit Khosla'nın eserleri tükendi. Bu benim için büyük bir öğrenme deneyimiydi ve çizim tahtasına geri dönmek zorunda kaldım. Tabii ki buna güldük. Gudda benim en yakın arkadaşlarımdan biriydi. O zamanlar moda sektörü çok farklıydı. 1991 yılında NIFT'ten mezun olan Vallaya, “Çok fazla dostluk vardı” dedi.

“Rohit Bal bugüne kadarki en iyi mükemmellik ölçütlerinden biri olmaya devam ediyor. Onun yeteneğini özleyeceğiz. Eserinde Keşmir'i kutladı. Bu tek başına asla silinmeyecek bir hatıradır.”

Başkalarına göre o başka hiçbir şeye benzemeyen bir arkadaştı. Tasarımcı Rina Dhaka, 1990'larda onunla ilk defilesini yaptığını hatırladı. “O zaman yanımdaydı. Evlendiğimde yanımdaydı. Doğuma başlamadan önce yanımdaydı. Gözlerimi açtığımda bebeğimi kucağında tutuyordu” dedi.

“Verecek çok sevgisi vardı. O bir rock yıldızıydı. Gudda gibisi yok.”